Kwantum podcasts

kwantum podcasts - kwantumVeel illusies maak ik mij niet wat een diepgaande kennis omtrent kwantummechanica betreft: verder dan het stadium “eeuwige beginner/enthousiasteling” zal ik het wellicht niet schoppen. En niet alleen omdat de wiskunde mij ontbreekt. Maar opgeven? Naah…

Uiteraard zijn er tal van papieren en digitale bronnen, maar in dit artikel wil ik me beperken tot enkele excellente, inleidende podcasts.

In de ronduit fantastische Astronomy Cast tackelt Dr. Pamela Gay, astronome, podcaster en halfgodin, bijgestaan door Fraser Cain, oprichter van Universe Today, af en toe onderwerpen over of gerelateerd aan kwantummechanica:

#138: Quantum mechanics (4 juni 2009)

Quantum mechanics is the study of the very tiny; the nature of reality at the smallest scale. It’s a science that defies common sense, and delivers no helpful analogies. And yet it delivers the goods, making scientific predictions with incredible accuracy. Let’s look into the history of quantum theory, and then struggle to comprehend its connection to the Universe.

#139: Energy levels and spectra (15 juni 2009)

Last week we took a peek into the tiny world of quantum mechanics, and its unintuitive, but very accurate mathematical predictions. And although we all appreciate the physics lesson, you’re probably wondering what this all has to do with astronomy. Well, today we bring it all home and explain how quantum mechanics has given astronomers one of the most powerful tools they have to study the nature of the cosmos.

#140: Entanglement (29 juni 2009)

One of the most amazing aspects of quantum mechanics is quantum entanglement. This is the strange behavior where particles can become entangled, so they’re somehow connected to one another – no matter the distance between them. Interact with one particle and the other reacts instantly; even if they’re separated by billions of light-years.

Eveneens het beluisteren waard zijn de afleveringen over Wave particle duality (#83), Max Planck (#219) en Albert Einstein (#235#236). Ook de zogenaamde shownotes per aflevering zijn uw klikkende aandacht meer dan waard.

 *  *  *

In episode 136 van de Canadese podcast Skeptically Speaking gooit Desiree Schell en haar gasten het over een andere boeg. James Kakalios, natuurkundige en auteur van The Amazing Story of Quantum Mechanics: A Math-Free Exploration of the Science that Made Our World (2010) legt kwantummechanica uit aan de hand van de superkrachten van de dito helden uit Amerikaanse comics. Én het werkt verdomd goed.

De tweede gast in dezelfde aflevering is Victor Stenger, natuurkundige, skepticus en auteur van o.a. Quantum Gods. Creation, Chaos, and the Search for Cosmic Consciousness. Hij bespreekt in zijn typische no-nonsense stijl de alterneutenversie van de kwantumfysica die zo populair is bij de Deepak Chopra’s en de andere alternatieve, fluks ratelende geldmachines van deze aardkloot.