Een kwartetje ggo-blogs

Feitelijke, evenwichtige, wetenschappelijk gebaseerde informatie over genetisch gemodificeerde organismen door enthousiaste vaklui die er effectief iets van af weten, je moet er maar opkomen. Nee, serieus, je moet maar op websites of blogs kunnen komen die dat soort informatie verspreiden.

Hier dus geen Greenpeace, geen Field Liberation Movement, geen GM Watch of geen NaturalNews, om dezelfde reden dat ik het ook niet nodig vind om een artikel over pakweg kwantummechanica op te fleuren met Deepak Chopra, over geneeskunde met Dokter Vogel of over humor met Ben Crabbé.

Vier blogs, dus, waar fear duidelijk a man’s best friend niet is. Duidelijke en klare communicatie daarentegen wel. Op een wetenschappelijk feitje meer of minder wordt hier niet gekeken.

Een kwartetje - biofortified1. Biofortified

Deze Engelstalige blog wordt up-to-date gehouden door vrijwilligers (studenten, docenten, gast-experts). Aan de hand van feitelijke informatie onderhouden zij een discussie over landbouw, met de nadruk op plantengentica en genetische modificatie.

Website | Facebook | Google+

Een kwartetje - David Tribe2. GMO Pundit 

“Helping readers navigate the confusing myths of modern biology”, dat is de taak die biochemicus David Tribe zich stelt.

Interested in correcting misuse of biology, helping people benefit from innovation. I teach courses in food science, food safety, biotechnology and microbiology at the University of Melbourne. My Bachelor Degree is in biochemistry and my Ph.D. applied molecular genetics. Thesis topic — production of an animal feed supplement using genetically manipulated bacteria.—My recent publications have been on epidemics caused by bacterial pathogens, published in high-ranking journals. My current area of research is food risk analysis and management. The most important of these risks are microbes in food and microbial products that are toxic.

Website | Facebook | Google+

Een kwartetje - Tomorrows table3. Tomorrow’s table

Blog door Pamela Ronald, o.a. professor in de plantenpathologie en hoofd van het Genome Center aan de University of California, Davis. Zij publiceerde artikels zowel in Science en Nature, als in Organic Gardening MagazineThe Progressive Farmer en Popular Mechanics. Samen met haar man, bioboer Raoul Adamchak, schreef ze het boek Tomorrow’s Table, een best-seller waarin ze pleit voor een samengaan van ggo’s en biologische landbouw. In haar blog volgt ze eenzelfde lijn.

Website

Een kwartetje - Biolyrics4. Biolyrics

Deze tweetalige blog (Nederlands, Engels) is, voorlopig althans, anoniem, maar dat mag de pret niet drukken. Biolyrics is een relatief nieuwe blog die de vinger aan de pols houdt van de wetenschappelijke literatuur inzake ggo’s.

Hier geen angstverhalen, geen doemdenken en geen gejuich bij het vernielen van veldproeven. Enkel een aanzet tot (en hulp op weg naar) kritisch, rationeel en wetenschappelijk denken en dito informatie. Wetenschappelijk onderzoek naar en publicaties over ggo’s zijn er namelijk te over, maar de bomen en het bos zijn er voor veel mensen vaak teveel aan…

Website