Seems legit. Samenzweringsgekken als informatiebron (1)

Alex JonesAlex Jones is een man met een missie die waarschijnlijk even dwingend is als zijn neurose. De Amerikaanse radio- en filmmaker ziet overal samenzweringen – maar dan ook overal – en slaagt erin om eender elke activiteit te interpreteren als deel van zo’n samenzwering. Best wel een vermoeiende gek, eentje met evenveel zin voor eerlijkheid als een bankier voor ethisch ondernemen.

Kijkt u gerust even mee (en let vooral op de journalist naast Jones):

Jones (°1974) wordt beschreven als een conservatief, een extreme samenzweringsdenker, een rechtse libertair (libertarian). Zelf noemt-ie zich een paleoconservatief. Wij van KritischeMassa·be houden het op stekezot. Maar eigenlijk maakt het weinig uit welk label op deze man gekleefd wordt: hij zoekt én vindt succes bij iedereen die open staat voor een samenzwerinkje klein of groot, links of rechts. Zijn kassa rinkelt, dus compleet gek zal de man dan ook weer niet zijn.

Zijn waanideeën verspreidt hij via enkele websites die ondertussen een zekere reputatie hebben opgebouwd in het wereldje van o.a. 9/11 Truthers, Bilderberg-samenzweerders en andere licht-paranoïde keyboard warriors. Jones’ websteks infowars.com en prisonplanet.com duiken dan ook regelmatig op in fora, blogs, websites, reactiepagina’s en andere rioolputten die Tinternet rijk is.

Een zéér willekeurige greep:

  • Freedom Fighter Radio (brengt informatie over “Armed Infidel and Crusader Against The Beast’s Organized Religion of Government (The BORG), Islam, and any other Satanic Death Cult that would destroy our Liberty” bij u thuis);
  • Zionism’s survival (“surviving under the coming Nazi regime. Details the rise of anti-Semitism under the new form “Anti-Zionism”; revival of nazism under reinvented terms”, semantiek voor gevorderden);
  • World under control (“exposing the global elite one truth at a time”, occupy’t elk steegje dat ze op google maps kunnen vinden);
  • Mediawerkgroep Syrië (“De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten” en om die tekortkomingen op te vullen doet men een beroep op Jones!);
  • Earth Matters. Tja;
  • Kifkif.be (“Open je wereld voor racisme ze sluit”, Kifkif klasseert de site infowars.com onder buitenlandse alternatieve media, Verenigde Staten);
  • De Wereld Morgen: ook deze respectabele e-krant vindt Alex Jones’ website infowars.com klaarblijkelijk een betrouwbare bron van informatie waarbij geen kanttekening moet gemaakt worden (en ja, ik ben me ervan bewust dat niet alle resultaten verwijzen naar Jones’ site).
    DWM gaan we trouwens terugzien als we Mike “The Health Ranger” Adams (met naturalnews.com) en niburu.nl zullen bespreken als leveranciers van hoogst betwijfelbaar nieuws dat de Goede Zaak moet ondersteunen.

Uiteraard is de historiek van dit artikeltje net iets anders en uiteraard is het geen “willekeurige greep uit”. Het filmpje van Alex Jones deed inderdaad de ronde op het net en dit leek mij – eindelijk – een goede aanleiding en gelegenheid om mijn lichte frustratie te uiten over het feit dat nutters als Jones ook in Vlaanderen worden opgevoerd als betrouwbare bron van nieuws en informatie. Van een exploiteur van waanideeën zoals een Jeroen Olyslaegers verwacht ik niet meer en niet beter. Maar organisaties als Kifkif en De Wereld Morgen, die door de band godverdomd goed en zinnig werk leveren, zouden toch even godverdomd iets nauwkeuriger mogen omgaan met hun bronnen. Een mediageile gek als Alex Jones hoeft geen podiumpje in België, hoe klein en miniem ook.

Als u merkt dat deze rubriek niet vervolgd wordt, zoals de (1) in de titel suggereert, dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat ofwel de Illuminatie ofwel de Men in Bl

*  *  *

Samenzweringsgekken als informatiebron
Deel 1: Seems legit
Deel 2: It’s only natural (news)

*  *  *

Update 19 juni 2013: In antwoord op een e-mail laat KifKif weten dat ze de link naar infowars.com (en naar Stichting B.O.M.) zullen nakijken en eventueel verwijderen. Er is dus nog wél hoop!

Update 22 juni 2013: Kifkif oordeelt dat Alex Jones’ website en B.O.M. – waarschijnlijk spam aldus de woordvoerster mevr. Kenis – dan toch betrouwbare bronnen van informatie zijn.