It’s only natural (news). Samenzweringsgekken als informatiebron (2)

Mike AdamsNiet de Men in Black reageerden op het vorige artikel over samenzweringsgekken en de media, maar de Men in Orange, en wel die van De Wereld Morgen. Een uur na de eerste reactie lag mijn blog plat en had mijn Europese webprovider Europese problemen. Toeval? Ík heb zo mijn twijfels. Maar ondanks deze amper verholen pogingen me monddood te maken, zal ik dapper verder schrijven en strijden. Want, o lezer, alles zal worden onthuld! En als u me nu beschouwt als een hysterische, raaskallende gek die kikt op z’n eigen- en grootheidswaan, dan maakt u waarschijnlijk zelf deel uit van de samenzwering.

Geloof me, makkelijk is het niet, behoren tot de 1% insiders die op de hoogte zijn van de snode plannen en samenzweringen van die andere 1%. Voor 99% van het publiek ben je een schuimbekkende gek, terwijl je zélf vindt dat die 99% wordt uitgebuit door de 1%. Die andere 1% dan, bedoel ik. Euh, ja toch? Men zou door minder verward geraken. Het is eigenlijk ook niet steeds duidelijk wie nu eigenlijk door wie geëxploiteerd wordt. Enfin, geloof mij maar, het is allemaal niet gemakkelijk.

*  *  *

Gelukkig is er Tinternet om ons van het kwade én van de verwarring te verlossen. Ik kijk al eens graag in donkere hoekjes van het wereldwijde web, op zoek naar informatie over alternatieve wonderproducten en -medicijnen, samenzweringen en Big Corporation, die ieders (m/v) pietje in de alom gevreesde bankschroefgreep houdt. Eén van de bakens die steeds weer oplichten wanneer men in zo’n vochtige, donkere hoek een tegel optilt, is Mike Adams, zelfverklaarde Health Ranger, bedenker van samenzweringen en bezieler van de website naturalnews.com.

natural news’s Mans eerder idiosyncratisch ideeëngoed laat zich niet eenvoudig samenvatten. Als raw foodist is hij tegen gekookt voedsel, als “holistische nutricionist” wijst hij brood, gluten, witte bloem, rood vlees, suiker, aspartaam, gepasteuriseerde melk naar de verdomhoek. “Natuurlijke alternatieven” hiervoor worden niet geheel toevallig te koop aangeboden op zijn website.

Verder is Adams anti medicijnen van “Big Pharma”, maar wel pro geneesmiddelen en supplementen uit het eigen kabinet. Wat dacht u van Silver Fuzion, Vegan Zyme, Detoxadine (Nascent Atomic Iodine) en blauw bezekes (in de natuurlijke, gevriesdroogde vorm aan amper $65,95 voor net geen 400 g). Visie en visa, die woorden zijn inwisselbaar op naturalnews.com. En mocht u het zich toch afvragen: uit niets blijkt dat Adams ook maar enige voedings- of geneeskundige opleiding heeft genoten.

Net als Alex Jones, die blijkbaar een tijd heeft opgetreden als zijn mentor, gaat Adams enkele stappen verder: niet alleen is pakweg aspartaam ongezond, het is ook nog eens het middel dat Big Corporation, in samenwerking met de FDA, aanwendt om de massa’s te knechten. Vaccinaties zijn niet alleen “onnatuurlijk”, ergo slecht, ze worden eveneens door Big Pharma/de Overheid verspreid om de bevolking ziek te maken of te houden, te vernietigen of afhankelijk te maken van Big Pharma producten. Deze redenering gaat op voor bijna alle andere zaken waar-ie tegen is: van Bill Gates’ antivaccinatieprogramma over chemtrails, fluoridering van kraantjeswater, tot Angelina Jolies dubbele mastectomie. Verder is Adams een 9/11 truther, birther en Sandy Hook-ontkenner, om maar enkele samenzweringen te noemen.

Ik heb heel bewust geen links per onderdeel of aantijging aangebracht. Voor voorbeelden verwijs ik u graag naar de pagina’s van naturalnews.com zelf. Ik hou het hier bij een kleine selectie aan artikels:

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat er in de koker van Adams zich heel wat neurale processen afspelen die lijken te wijzen op een alarmerende pathologie. Of op een enorm scherp zakelijk instinct. In enkele jaren tijd heeft Adams zijn eerder bescheiden blog en online verkooppunt voor dubieuze alt med uitgebouwd tot een middelgrote webshop annex artikelboerderij met heel wat tentakels en invloed.

Vroeger situeerde Adams zich enkel aan de extreme kant van de looney press, genre Alex Jones, niburu.nl, zeitgeist movement, etc. Thans bestrijkt hij nog steeds die extreme zijde, maar tevens ook de kant die aanschurkt tegen de zogenaamd serieuzere alternatieve media die duchtig azen op de verzadigde edoch malcontente medemens, (denk bijvoorbeeld rt.com). Opvallend en verrassend is dat hij zich net door zijn schier eindeloos samenszwerings- en anti-establishmentdenken sinds enige tijd in het vaarwater van de Occupy Wall Street-beweging heeft geperst. Nog verrassender is dat deze charlatan en conman, deze rechts-libertair pur sang, nu net door die beweging in de armen wordt gesloten. Meer nog, in de ondersteunende, overwegend linkserige pers en (burger)media vindt Adams zijn meest vocale verdedigers en apologeten, waaronder een van Vlaanderens grootste hedendaagse politieke filosofen en denkers.

 *  *  *

Samenzweringsgekken als informatiebron
Deel 1: Seems legit
Deel 2: It’s only natural (news)

 *  *  *

P.S.: Voor besprekingen van het oeuvre van Adams verwijs ik u graag door naar Oracs artikel Who can quack the loudest? en Mark Hoofnagles Natural News’ Mike Adams Adds Global Warming Denialism to HIV/AIDS denial, Anti-vax, Altie-med, Anti-GMO, Birther Crankery. In Brian Dunnings artikel Top 10 Worst Anti-Science Websites bekleedt naturalnews.com de eerste plaats. Het deed Rational Wiki entwat lapidair besluiten: “If you cite NaturalNews on any matter whatsoever, you are almost certainly wrong.”