Aardstralen neutraliseren

wichelroede-grootRené heeft een probleem. Pal onder zijn huis bevindt zich een aardstraal en die bezorgt de vrouw van René heel wat ongemakken. Hij heeft ook een oplossing, als elektro-ingenieur is hij van geen kleintje vervaard. Jaren aan een stuk werkt hij aan een instrument om de aardstraal te onderbreken. Na de nodige experimenten heeft René een aardstraalneutralisator.

Johan en Jos hebben een probleem: zij discussiëren over het bestaan en oppikken van aardstralen, de meettechnieken (of het gebrek daaraan) en de mogelijkheid om de aardstraalenergie te manipuleren. Johan is skeptisch, Jos helpt René met diens onderzoek. En van het één komt uiteraard geen slaande ruzie, maar het ander: het idee om de neutralisator van René in de woordenstrijd te werpen. Een test. Zo doen beschaafde mensen dat: ze testen in het veld, of in de tuin.

René heeft nu een extra probleem. De man is gesteld op zijn rust – al jaren geniet-ie van zijn pensioen – en hij is niet voorzien op een test. Met zijn ideeën en technieken heeft hij al bevriende boeren geholpen, of beter, hun door aardstralen geteisterde varkens. Maar verder ziet hij er geen heil in om met zijn kennis, techniek en technologie al te veel in de media te komen. René is géén gewetenloze oplichter die uit is op financieel gewin, géén lijpe sjoemelaar die mensen bedriegt. Zijn kompaan Jos eveneens niet. En dat van die varkens: René is zélf de eerste om te zeggen dat de komst van een nieuwe, enthousiaste beer in de stal waarschijnlijk meer invloed had op de zeugen dan zijn advies omtrent aardstralen.

Ik heb geen probleem. Op zaterdagochtend, 29 juni om 8.19u,  neem ik de trein naar Limburg om te pottenkijken bij een test van minstens een voormiddag en hoogstens een miljoen euro. Het alternatief voor 58 minuten staren naar de Kempen heeft als titel Voor een echt succesvol leven en is van Bas Haring.

Wat als de test een succes is?

René vreest dat hij overrompeld wordt door pers en publiek wanneer hij de test tot een succesvol einde weet te brengen. Toch voert hij hem uit, vier uur lang, tot hij mentaal en fysiek uitgeput is. Om over te gaan naar de volgende fase van de test moet René 13/14 halen. Iets met statistiek en zo.

SKEPP, want dat is de organisatie die de test afneemt, vreest dat ze 500 euro in eerste instantie en 1.000.000 in tweede kan kwijtspelen, in ruil weliswaar voor een natuur-, wat zeg ik, een kosmisch fenomeen van formaat. Wat is de prijs die staat op nieuwe kennis? Een succesvolle test zou ook het skepticisme van de organisatie testen. Of dat wel kan, het skepticisme van een organisatie testen, en of dat wel een zinnige, euh, zin is, daar doet Bas Harings boekje mij enigszins aan twijfelen.

Een mislukte test, dat laat René niet aan zijn hart komen: hij weet wat hij weet en wat hij kan. Het 14 maal op- en afzetten (neutraliseren) van aardstralen, met een interval van 10 aardse minuten, is geen natuurlijk, geen kosmisch gegeven. René weet niet goed of dat wel getest kán worden, zegt hij voor hij aan de test begint.

Voor SKEPP betekent een mislukking, behalve een financiële, ook een ander soort opluchting waarvoor ik nu niet direct een adjectief vind: een ideologische? Nee. Een existentiële dan? Dat klinkt zwaar, maar het niet vinden van aardstralen geeft SKEPP een extra reden om als organisatie te blijven bestaan. En opnieuw ruist Bas Haring in mijn achterhoofd.

Wat zou een succesvolle test voor mij persoonlijk zijn? Zou het mijn skepticisme aantasten en hoe zou ik de resultaten rationaliseren? Hoe zou ik het zo ontstane sinkhole tussen mijn opvattingen dat aardstralen niet bestaan, en de nieuwe gegevens, dichten. Als gesjoemel van een particulier of als aanwijzing van de kosmos? Zou ik de eerlijkheid van René opofferen aan een groter fenomeen, gewoon om mijn vermeend skepticisme intact te houden? Wat als? Het houdt me even bezig.

Wanneer is de test een succes?

Wanneer een groep van 10 mensen ontvangen wordt met een Limburgse gastvrijheid die duidelijk maakt dat ‘Limburgse gastvrijheid’ geen lege frase is. Tussen de echte testmomenten door kunnen we in de mooie tuin kennis maken met René en Jos en hun talloze verhalen over Scherpenheuvel en Chartres, heilige plaatsen die stijf staan van de kosmische aardstralen, en over varkensstallen.

Wanneer we kennis kunnen maken met de fotograaf van dienst en diens boeiende verhalen over verre reizen in de rafels van de ex-Sovjet-Unie, over al dan niet zelfverklaarde republieken met wat lijkt op een verbazingwekkend hoog CCCP-gehalte.

Wanneer we kunnen praten met en luisteren naar twee beroepsjournalisten: charmant, boeiend en grappig-intelligent, open en positief, maar niet zonder de nodige, relativerende ironie. Hun carrièrepad, hun avonturen, hun aankomende artikels en reportages. Twee Kuifjes in esoterisch Limburg. Hergé zou zo blij zijn geweest.

En wanneer het hele gebeuren wordt afgesloten met net dat tikkeltje te veel aan warm gerecht en een koffie achteraf in een lokale taverne, eentje op Vlaamse wijze. Een maal zonder gebed, maar mét de skeptische mantra.

*  *  *

En nee, René slaagt niet voor de test. 8/14 scoort hij. Niemand komt terug in september. Even wordt het stil, maar al snel beseft iedereen dat niemands aannames aan het wankelen zijn gebracht. René en Jos blijven geloven in aardstralen, de SKEPP’ers zien geen reden om ze te accepteren.

Terug op de trein lees ik de laatste hoofdstukken van Bas Harings Voor een echt succesvol leven, waar hij op zijn relativerende manier het vermeende succes van de groep, de soort, plaatst tegenover het individuele geluk. En hoe het individuele ongeluk soms bijdraagt tot het succes van de anderen. Eigenlijk verdient dat boekje een echte bespreking, maar ik zou willen eindigen met de stelling dat zondag 29 juni op een detail na heel Bas Haring was. Wat Haring vergeet – omen is niet altijd omen – is dat de mens steeds omringd is door andere mensen en dus een heel sociaal wezen is, moet zijn.

*  *  *

Over de test door SKEPP en de resultaten kan u lezen in Knack en Het Belang van Limburg. Ook het Nederlandse populariserend wetenschappelijk maandblad Quest zal enkele pagina’s wijden aan de test, ergens in september of oktober. Meer informatie over SKEPPs Sisyphusprijs van €1.000.000 vindt u hier.