[Ctrl-P] Julee K: I’ve Looked At #GMOs From Both Sides Now

Julee KWaarschijnlijk is ze minder invloedrijk dan Mark Lynas, maar deze madam mag er ook zijn. Julee K is een Amerikaanse blogster die gegrepen werd door de ggo-problematiek, oorspronkelijk fel tegen was, maar grotendeels haar mening herzag na het lezen van de wetenschappelijke vakliteratuur. Of in haar eigen woorden:

Below you will read about how I felt when I first started this blog back in September of 2012. I have since moderated my views toward GMOs after discovering what science really has to say. I have decided to leave all of my posts as they were when I posted them. This is a testament to how someone can change. I now hope to further the cause of science and to speak the truth. The words below also show a perfect example of how someone can form an unscientific opinion based on limited knowledge.

In haar blogartikel van 17 juni 2013, I’ve Looked At #GMOs From Both Sides Now, vraagt zij haar lezers om niet alleen de populaire anti-ggo-artikels te lezen, maar ook de meer wetenschappelijke replieken daarop. Iets wat op de gemiddelde anti-ggo-website of dito pagina steevast gemeden wordt. Blijkbaar zit de angst voor nuance, een tweede opinie of gewoon informatie er wel heel diep in bij onze groene jongens en meisjes. Vandaar ook mijn kleine waarschuwing: de blog van Julee K is niet geschikt voor mensen die gebaat zijn bij het propageren van pseudowetenschap én het uitbuiten van angstgevoelens voor politiek gewin.

Ik heb enkel het tweede deel van haar artikel gekopieerd. Maar zoals steeds hoop ik dat u zo snel mogelijk surft naar de bron en daar het hele artikel leest, om dan nog wat rond te hangen op haar blog.

*  *  *

Forehand ~ Backhand ~ Punch ~ Counterpunch

1. If you have read GMO Myths & Truths/Earth Open Source, please also read Response To GM Food Myths/AgBioWorld.

2. If you have read the book or seen the documentary Genetic Roulette/Jeffrey Smith, please also read 20 Questions on Genetically Modified foods/World Health Organization (WHO) or Top 20 Urban Myths about GM Crops/Academics Review or Effects of genetically modified T2A-1 rice on the GI health of rats after 90-day supplement/Scientific Reports or The 35S Promoter Has Been Thoroughly Researched/Academics Review.

3. If you have read the study A Long Term Toxicology Study On Pigs Fed Combined GM Soy & GM Maize Diet/Carman, Vlieger et al., please also read Fate of transgenic DNA and protein in pigs fed genetically modified Bt maize and effects on growth and health /Ph.D. Thesis or The Effect of Feeding Bt Maize to Pigs for 110 Days on Intestinal Microbiota /Plos One or Lack of care when choosing grain invalidates pig feed study /Biofortified or Nine recent publications on feeding GM maize to pigs,/GMO Pundit (his list of nine includes two of the studies I already listed).

4. If you have read GMO Feed Turns Pig Stomachs to Mush/Natural News, please also read the following blog posts: From ‘I smell a rat’ to ‘when pigs fly’, bad science makes its rounds/Cami Ryan, The Evidence of GMO Harm in Pig Study is pretty flimsy/Control Freaks, The New Pig Study Gets An “F” In Science/Sleuth4Health, When the Science Sucks, You Can Have it Both Ways!/Illumination.

5. If you’ve read Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases/Samsel & Seneff, please also read Safety Evaluation and Risk Assessment of the Herbicide Roundup and Its Active Ingredient, Glyphosate, For Humans/Pubmed.

6. If you’ve read the Stunning Corn Comparison/Moms Across America with Howard Vlieger, the Illumination post mentioned in number four above serves to counter at least some aspects of the corn comparison.

*  *  *

In dezelfde context wil ik ook snel het artikel Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel van Pepijn van Erp vermelden (kloptdatwel.nl, 26 juni 2013). Hierin bespreekt Van Erp het artikel A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet (pdf) door GmoJudyCarman et al. Tegenover het werkstukje van Carman plaatst hij ruim twintig reacties (link 1 en link 2) in de vorm van blogartikels, opiniestukken en wetenschappelijke artikels. Kortom, het soort links dat de klerelijers, of beter, de jongens en meisjes van Vlaanderen GGO-Vrij c.s. nogal eens weglaten wegens te kritisch.