[Ctrl-P] Brian Cox: Waarom wetenschap essentieel is voor een moderne democratie

downloadDeze keer speelt skepfile·be leentje-buur bij de meestal interessante website Brain Pickings, hetgeesteskind van MIT Futures of Entertainment Fellow, journaliste en schrijfster Maria Popova (o.a.Wired UK en The Atlantic).

Brain Pickings is a human-powered discovery engine for interestingness, a subjective lens on what matters in the world and why, bringing you things you didn’t know you were interested in — until you are.
Because creativity, after all, is a combinatorial force. It’s our ability to tap into the mental pool of resources — ideas, insights, knowledge, inspiration — that we’ve accumulated over the years just by being present and alive and awake to the world, and to combine them in extraordinary new ways.

briancox1Op Brain Pickings poste zij laatst een speech van Brain Cox (°1968), Engels deeltjesfysicus, lid van de Royal Society en hoogleraar aan de Universiteit van Manchester. Waarschijnlijk is hij het meest bekend voor zijn werk als wetenschapsvoorlichter en als presentator van wetenchapsprogramma’s voor de BBC. In 2012 ontving hij presigieuze President’s Medal in London. De speech laat zich het best samenvatten als “For a democracy to function correctly, we need as many citizens as possible to at least have an understanding of the scientific method”.