26/11/2015: Skeptics in the Pub met Katleen Gabriels

katleenOnze derde Skeptic in the Pub is de filosofe Katleen Gabriels. Haar onderzoek spitst zich momenteel toe op computerethiek.

Lezing: “Stop following me!”

Niet enkel op sociale netwerksites zoals ‘Twitter’ of ‘Facebook’ kan je volgers hebben, dankzij huidige technologieën kan je anderen voortdurend, al dan niet in het geniep, op afstand volgen. GPS-trackers zoals ‘Spotter’ of apps zoals ‘Life360’ zorgen ervoor dat angstige ouders hun kinderen steeds kunnen traceren en monitoren, terwijl een rist ‘adultery apps’ ervoor zorgt dat wantrouwige partners hun ‘significant other’ kunnen bespieden. Dankzij wearables zoals ‘Fitbit’ en ‘Jawbone’ kunnen we de data van ons lichaam loggen (slaappatroon, calorieverbruik, aantal stappen, …); verzekeringsmaatschappijen geven korting als we deze data met hen delen. Meer dan ooit leven we in een algoritmische cultuur, waarin we onszelf, elkaar en onze omgeving via data benaderen. Deze lezing biedt een filosofische reflectie op deze voortdurende digitale verbondenheid en bespreekt ook de ethische gevolgen ervan.

Locatie: Wereldcafé, Joris Helleputteplein, Den Tempst 2, 3000 Leuven

Datum en uur: donderdag 26 november 2015, om 20.30u (deuren 20.00u)

Katleen Gabriels is master in de Germaanse Talen (KULeuven) en in de Moraalwetenschappen (UGent), en doctor in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen (VUB). Ze werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek spitst zich toe op actuele problemen uit de computerethiek.

Foto: Copyright Lieven Dirckx