14 maart 2018: Maarten Boudry en Coen Vermeeren in debat

Op 14 maart 2018 gaat wetenschapsfilosoof Maarten Boudry in debat met complotdenker Coen Vermeeren. Het gesprek zal doorgaan in de gebouwen van de universiteit Gent (Campus Boekentoren-Auditorium 2, Blandijnberg 2, 9000 Gent om 20.00 uur). Rob Vanoudenhove modereert.

Op vraag van Peter Vereecke, opperhoofd van de Belfort Group en Vlaanderens meest bekende complotdenker, zal op 14 maart Maarten Boudry een gesprek aangaan met Coen Vermeeren over de aanvallen van 11 september, complotten en complotdenken.

Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof en opiniemaker. Zijn bibliografie vermeldt o.a. De ongelovige Thomas heeft een punt (met Johan Braeckman), Philosophy of Pseudoscience: Reconsidering the Demarcation Problem (met Massimo Pigliucci als mederedacteur), Illusies voor gevorderden. Of waarom waarheid altijd beter is en Science Unlimited? On the Challenges of Scientism, opnieuw met Massimo Pigliucci als mederedacteur.

Coen Vermeeren is ingenieur, hoofd van Studium Generale aan TU Delft tot 2017 en auteur van Ufo’s bestaan gewoon en 9/11 is gewoon een complot. Over deze gewone complotdenker schreven Brecht Decoene en ik hier al eerder (15 jaar 9/11: “We mogen niet in complotten denken…”).

In de nieuwsbrief van Peter Vereecke wordt dit debat aangekondigd als “een confrontatie”, als een gevecht vanuit een “loopgracht” van waaruit men “naar de vijand knalt”. Oorlogsterminologie gebruiken in de context van een debat, het blijft bijzonder.

In diezelfde nieuwsbrief eist Vlaanderens meest open geest enerzijds een “objectief en grondig onderzoek” naar 9/11, om een paragraaf of wat later alvast te concluderen dat het naïef is te geloven dat de “snoodaards uit de hoek van het islamitisch fundamentalisme (komen)”. Het is toch wel opvallend dat complotdenkers er wél in slagen om tegelijkertijd heel hard te roepen dat er onderzocht moet worden en dat de conclusies al vastliggen, maar er niet slagen om daar de contradicties van in te zien.

Anderzijds, de winnaar van het debat is nu al gekend: één van de voorwaarden van Maarten Boudry om deel te nemen hield in dat organisator Vereecke een fiks bedrag zou overmaken aan een doel dat voldoet aan de criteria van de organisatie Effective Altruism.

 

2 gedachten over “14 maart 2018: Maarten Boudry en Coen Vermeeren in debat

  1. Pingback: De linke weekendbijlage (6-2018)

  2. Op de site van Vermeeren lezen we over die geplande discussie met Maarten Boudry:

    Maar woensdag 14 maart kan je het meemaken: twee accademici [sic] gaan met elkaar in discussie over de feiten zelf, vooral wat er die dag in New York gebeurde met de WTC-torens 1, 2 en 7.

    Ze hebben beiden het dossier grondig bestudeerd en komen toch tot een verschillende conclusie. Wat zijn hun argumenten en bewijzen?

    Beide sprekers schenken hun gage van 500 € aan een goed doel naar keuze: Against Malaria Foundation (Maarten) en Studium Generale Breda (Coen).

    Dat ‘Studium Generale Breda’ waar Vermeeren zo gul aan doneert is de recent (nov 2017) opgerichte Stichting Studium Generale Breda, gevestigd op het adres van de Sacrementskerk Breda, waar Vermeeren nauw bij betrokken is. Het verbaast dan ook niet dat Vermeeren de voorzitter van deze stichting blijkt te zijn …

Reacties zijn gesloten.