Groot debat: de zin, onzin en toekomst van homeopathische geneeskunde

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een homeopathisch middel meer is dan een placebo. Toch staat de regering op het punt om homeopathie te ‘erkennen’, evenwel enkel voor (tand)artsen en vroedvrouwen. Elke homeopaat zal een erkende opleiding moeten volgen, ook al weigeren Belgische universiteiten die voorlopig aan te bieden. Houden we klassieke en alternatieve geneeskunde best gescheiden, of kunnen ze hand in hand gaan?

debat homeo

 

Het Denkgelag, the movie

Op 17 oktober 2013 vond Het Denkgelag Royale plaats. Daniel Dennett, Massimo Pigliucci en Lawrence Krauss lieten, in toom gehouden door Maarten Boudry en een Duvel of wat, hun licht schijnen over de grenzen van de wetenschap en het nut van de filosofie daarbij.

De heren organisatoren van Het Denkgelag hebben niet alleen een fantastische avond in elkaar getimmerd die quasi vlekkeloos verliep. Ze hebben het hele evenement ook nog eens digitaal vastgelegd voor het nageslacht. Chapeau!

Chemisch versus natuurlijk

Een zeer korte, maar heldere uitleg over het pseudo-onderscheid tussen ‘chemisch’ en ‘natuurlijk’ uit 2010. Moeilijker hoeft dat niet te zijn. Moeilijker hoeft men dat niet te maken.