Mundo Mágico 2022

Komt dat zien! Komt dat zien!

De tovenaars van Honest Magic en SKEPP zullen in februari en maart 2022 opnieuw drie maal de poorten van het Gentse House of Mysteries laten opengaan.

5 februari 2022
Kobe Van Herwegen: Historia mágica – Uit de rijke Belgische goochelgeschiedenis
Een magnetiseur, een ventriloquist en een zingende wereldkampioene wandelen het magisch verhaal van Kobe Van Herwegen binnen. De opkomst en het geloof rond hypnose en magnetisme, freaks en rariteiten op de Belgische Kermis, buiksprekers en zakkenrollers in de Afrikaanse kolonies, oplichters in alle vormen en gedaanten en een vrouw als eerste en enige Belgische wereldkampioen goochelen. Het zijn enkele van de hoofdpersonages van een wereld waarin niets is wat het lijkt en de realiteit soms verbazingwekkender is dan de illusie.

Met als basis het levensverhaal van drie markante verwonderaars schets Kobe Van Herwegen in deze nieuwe lezing de Belgische goochelgeschiedenis doorheen de 19de en 20ste eeuw. 

Nikolaas Martens
De zwevende tafel

De Gentse goochelaar Nikolaas Martens heeft een professionele passie voor het spiritisme. Hij heeft in de loop der jaren een expertise opgebouwd in spiritistische fenomenen die losgelaten werden tijdens klassieke séances. Nikolaas zal het niet enkel hebben over de zwevende tafel, nummer één op de lijst van spiritistische toestanden. Hij zal het ook  demonstreren.

Tentoonstelling

Speciaal voor SKEPP ontsluiert Kobe ook enkele unieke originele lithoposters uit zijn collectie. Een exclusieve tentoonstelling die de hoofdfiguren uit de lezing eens zo tastbaar maakt.

19 februari 2022
Dr. Todd Landman: Tales from the Magiculum

Academische magiër Todd Landman verkent samen met ons die vormen van mysterieus, magisch entertainment die ons doen nadenken over de grote vragen des levens. Aan de hand van zijn optreden probeert Landman antwoorden te formuleren op existentiële, menselijke kwesties als het Leven, en de futiliteit daarvan, collectief bewustzijn en vervreemding.

Landman laat manieren zien waarop performers gespecialiseerd in mysterie en magie, niet alleen hun persona op het podium, maar ook hun act kunnen ontwikkelen en uitwerken. Hij belooft ons een hoogst interactieve lezing die niet alleen een beroep doet op uw aspiraties als magisch, mysterieus entertainer, maar ook op uw talenkennis. De lezing is in het Engels.

5 maart 2022
Tayson Peeters: Arte de la memoria – Geheugenkust

Er gaan tal van pseudowetenschappelijke beschouwingen over het geheugen de ronde. Van dure middeltjes en cursussen om het geheugen te ‘boosten’ worden vooral de verkopers beter.

Skeptici zijn veelal bezig met het kritisch analyseren en aanduiden van zaken die niet werken. Maar deze keer zal Tayson Peeters zijn rol als skepticus binnenste buiten draaien. Tayson wil vooral ingaan op technieken die wél werken. 

House of MysteriesOok dit jaar gaan de lezingen door in House of Mysteries te Gent, op een steenworp van het Gravenkasteel. Door het harde werk van bezieler Luc Poppe en zijn team is dit theater op korte tijd the place to be geworden voor goochelend Vlaanderen. House of Mysteries, met zijn gerestaureerde, feeërieke spiegeltent, is meer dan gewoon maar het decor voor Mundo Mágico.