Guy Fawkes, de man achter het masker

Guy Fawkes - maskerIn mijn stoutste dromen veeg ik met een welgemeende linkse hoek dat uitermate irritante en zelfvoldane lachje van zijn gezicht. In de realiteit vroeg ik me braafjes af wie de man achter het masker en het internetmeme is dat zo veel populariteit geniet bij het Occupy-volkje.

Guy Fawkes heet hij. Een Engelsman die de tijd tussen zijn geboorte in 1570 en zijn dood in 1606 aardig wist te vullen met het uitvechten van oorlogen en het beramen van complotten waarbij zijn religieuze overtuigingen centraal stonden. In 1605 maakte hij zich op voor wat zijn ultieme pièce de résistance had moeten worden, het zogenaamde Buskruitverraad. Fawkes werd echter gearresteerd voordat hij het Palace of Westminster herschiep in een opnieuw te verkavelen bouwperceel. Moest hij geen strijdvaardige katholiek zijn geweest, we zouden hem zowaar een fundamentalistische terrorist noemen.

Guy Fawkes - stripEen dramatische executie en 390 jaar later herrijst Guy Fawkes in een stripreeks van de Britten Alan Moore en David Lloyd (DC Comics), althans zijn gestileerde smoelwerk. Een kosmische oogwenk later, in 2006, wordt de even dystopische film V for Vendetta uitgebracht (Warner Brothers), die datzelfde jaar $131.411.035 genereerde, aldus IMDb.

Zowel in de strip als in de film is Fawkes van een fanatieke religioot verworden tot een even fanatieke anarchistische messentrekker (tsjiiing zwoesh) en bommenexpert (boem bam) die strijdt tegen een totalitair regime. Uiteindelijk — spoiler alert! — slaagt de gemaskerde makker er wél in het regeringsgebouw op te blazen (meer boem boem) én geeft hij messiasgewijs zijn leven om het volk te bevrijden, vooral dan van de eigen onwetendheid en immobiliteit. Het klootjesvolk, dat weten we allemaal sinds de bakfietssocialisten Occupy Wall Street startten, heeft inderdaad af en toe een anarcho-links-paternalistische trap in het kruis nodig, ah ja.

Het Guy Fawkes-masker werd en wordt gebruikt door de Anonymous, de losvaste organisatie, die geen organisatie is, en waarvan de leden, die geen leden zijn, hun tijd vullen met het hacken van websites en dies meer. En nu dus ook door de Occupy-beweging die pleinen en straten bezet uit onvrede met de grote banken en corporaties. En dit tovert een uitermate irritant en zelfvoldaan lachje op het gezicht van de CEO van Time Warner, eigenaar van Warner Brothers, eigenaar van DC Comics én eigenaar van het copyright op het Guy Fawkes-masker.