Rationally Speaking podcast

rationally speaking - logoOp zoek naar skepticisme met een stevig wetenschapsfilosofisch fundament? Dan zit u goed bij de podcast Rationally Speaking. Hier weinig of geen usual suspects, qua gasten noch qua onderwerpen. Daarvoor kan u steeds terecht bij een groeiend aantal essentiële podcasts zoals The Skeptics’ Guide to the UniverseSkeptoid.comThe Skeptic ZoneSkepticality, etc.

Rationally Speaking is een Engelstalige podcast met Massimo Pigliucci en Julia Ganef. Dr. Pigliucci, bioloog en wetenschapsfilosoof, houdt zich vooral bezig met de relatie wetenschap-filosofie en de demarcatielijn tussen wetenschap en pseudowetenschap. Zijn co-host Julia Ganef is een statistica met ervaring in de sociale wetenschappen en (momenteel) een journaliste die zich concentreert op wetenschap en religie. Samen verzorgen zij naast de podcast ook de Rationally Speaking Blogs.

De exploratie van de grensgebieden tussen rationaliteit en nonsens mondt soms uit in vrij diverse en verrassende onderwerpen: philosophical counceling, SETI, Rousseau versus Hume, rationeel gefundeerde ngo’s en hulporganisaties, vegetarisme/veganisme, het verschil tussen wetenschap en pseudowetenschap. Over dat laatste onderwerp schreef Pigliucci trouwens een kanjer van een boek, Nonsens on stillts. How to tell science from bunk, 2010.

Officieel is Rationally Speaking de podcast van de New York City Skeptics, maar eigenlijk is het de Grote Pigliucci Show. En, eerlijk gezegd, we zien geen enkele reden om dat erg te vinden.

Massimo Pigliucci en Julia Ganef: Rationally Speaking Podcast. New York, 2010 –