Hoe?Zo! (Vette) Radio

HoeZo - logoJaap Bos, psychologiedocent aan de Universiteit Utrecht, is een man naar mijn hart. Drie jaar heeft-ie besteed aan de biografie van Martinus Langeveld, in de jaren 50 één van Nederlands belangrijkste pedagogen, maar ondertussen totaal vergeten. En vergeten grootheden, daar houden wij wel van.

En ook van Hoe?Zo!, het populair wetenschappelijk radioprogramma (én podcast) van NTR, dat wetenschappers als Bos een forum biedt. Goed voor vijf keer vijftig minuten per week uitstekende, dus duidelijke, wetenschapsvoorlichting.

De format is vrij strak: na een inleidend gesprek met de centrale gast worden de wetenschapsnieuwtjes bovengehaald. Volgt dan een interview met de gast en vaak nog enkele telefonische gesprekken met, veelal doctorerende, wetenschappers over hun onderzoek. Het programma eindigt met de zogenaamde kettingvraag: een wetenschapper geeft een antwoord op de vraag van een andere wetenschapper en stelt dan zelf een vraag die beantwoord wordt in de volgende episode.

Om een idee te geven van de onderwerpen: Herman Boerhave (+1738) een monument in de geschiedenis van de geneeskunde; het eerste aandeel (over de Amsterdamse beurs in de Gouden Eeuw); Nederlands-Brazilië; nanotechnologie; Bas Harings nieuwste Plastic panda’s; pro of contra besnijdenis, enz. Een volledige lijst vindt u hier.

En het houdt niet op: online vindt u Hoe?Zo! terug op de verschrikkelijk interessante website wetenschap24.nl, een multimediaal initiatief van science center NEMOKennislinkNPONTR en VPRO.