Salman Hameed: Irtiqa (blog)

Salman Hameed - foto“[A] blog that addresses issues of science & religion” en wat mij betreft is Irtiqa één van de interessantere in deze niche.

Laat ons beginnen bij de naam van de blog. Irtiqa is Urdu voor “evolutie”, zowel in de zin van biologische evolutie als in de betekenis van persoonlijke ontwikkeling.

De auteur is Salman Hameed, astronoom van opleiding en momenteel professor Integrated Science & Humanities aan het Hampshire College te Massachusetts. Hij schrijft o.a. over de relatie tussen wetenschap en religie, wetenschapsvoorlichting en -communicatie in de hedendaagse moslimwereld. Extra nadruk legt hij op de verontrustende opgang van het creationisme onder de religieuze moslimgemeenschappen over de gehele wereld.

Een boeiend extraatje zijn de gefilmde lezingen in het kader van de “Lecture Series on Science & Religion” die hij samen geeft met filosofe Laura Sizer organiseert.

Verder maken ook de wekelijkse artikels van gastblogger Nidhal Guessoum, een Algerijnse astrofysicus en een eveneens door de wol geverfde wetenschapsvoorlichter, van Irtiqa een meer dan lezenswaardig geheel.