Hey hey, my my

Members of the all-girl punk band "PussyRusland moet een rijke, maar entwat verveelde natie zijn. Blijkbaar heeft men daar tijd en middelen te over om drie vrouwen voor de inqui… ik bedoel de rechtbank te slepen omdat ze een lichtjes ondeugende punkperformance met een anti-religieuze en anti-Poetin boodschap hebben gegeven in een kerk. Oooh!

Er is uiteraard net iets meer aan de hand. Officieel worden ze beschuldigd van het aanzetten tot religieuze haat en vandalisme. Hun optreden in de hoofdkerk te Moskou werd vooral door de Patriarch van Moskou en zijn acolieten niet gesmaakt en dus aangeklaagd. Hun veldslag — en moesten ze geen Christenen zijn, we zouden het een jihad noemen…, hun veldslag, dus, tegen Pussy Riot kadert echter in een ruimere strijd tegen het liberalisme, het feminisme, het secularisme, kortom, het emancipatorische verlichtingsdenken dat (a) gericht is tegen de kern, het wezen van het Russisch en dus Russisch Orthodox zijn, (b) georkestreerd wordt vanuit de VSA (of wat had u gedacht) en (c) elke georganiseerde kerk of godsdienst sowieso een bedreiging vindt.

Heyhey - PoetinUiteraard is dit een machtsfactor waar Poetin graag rekening mee houdt en gebruik van maakt. En aangezien beide machtscentra zo innig en intiem verstrengeld zijn, is protest tegen de Orthodoxe Kerk protest tegen Poetin en vice versa. Per definitie. Toegegeven, niet zo lang geleden werden critici van de gezagsdragers koudweg neergeknald, dus in dat opzicht is het proces een vooruitgang. Maar wie had ooit gedacht dat  Vlad de Berenvechter bang zou zijn van een handvol geweldloze performers? Het is bijna aandoenlijk.

Dat de drie dames een zacht “tssss” (maar zeker niet meer!) uitlokken omdat ze zich onledig houden met postmodernistische waaspraters als Michel Foucault en Julia Kristeva, daar kunnen we inkomen. Maar dat ze gedwongen worden om op te treden in een rechtbank ter meerdere glorie van vadertje Poetin en de Russisch Orthodoxe Kerk en een serieuze straf riskeren, is ons er iets te ver over.