Genetisch gemanipuleerd killer virus

Genetisch - laboMiljoenen genetisch gemanipuleerde hiv-virussen. Eén experiment. Eén missie: doden, vernietigen, elimineren.

Big Pharma, in samenwerking met hun reductionistische en universitaire vazallen, gaat nog maar eens een stap te ver in haar strijd tegen De Natuur, zo meldt ons het TLM. Dit los-vast collectief van anarchisten, sociale wetenschappers, theaterfilosofen en andere gewone mensen is sterk gekant tegen genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) en heeft al aangekondigd verschillende proefopstellingen te zullen bezoeken en bevrijden.

Biologische, alternatieve, holistische kortom, natuurlijke geneesmiddelen zullen aangeboden worden. Want, aldus het Tumor Liberation Movement, men kan zich de vraag stellen of een Emma Whitehead al dit gepruts en gemanipuleer door kapitalistisch geïnclineerde labojassen wel verdient. En wordt ze er echt wel beter van, zoals die andere horigen van Big Pharma, namelijk de neo-liberale media, melden?

 

Drie opmerkingen, vier, zo u wil.

0. Bovenstaande inleiding is even nep als erover, maar zover was u waarschijnlijk ook al.

1. Ik schrijf dit naar aanleiding van een artikel in De (papieren) Morgen, “Genetisch gemanipuleerde cellen verslaan leukemie” (29 december 2012), een vertaling van Denise Grady’s artikel in The New York Times. Grady schrijft een zeer leesbaar artikel over de zevenjarige Emma Whitehead bij wie een zeer experimentele bloedkankertherapie met genetisch gewijzigde hiv-virussen lijkt aan te slaan.

De titel deed me even rillen, maar de journalist maakt er geen goed-nieuws-show van. Zelden zo’n menselijk al te menselijk wetenschapsartikel gelezen. Nee, er zijn geen wonderen gebeurd, ja, de kleine meid is nog steeds ziek (maar aan de beterhand), nee, leukemie is nog niet van deze aardkloot verdwenen en ja, de titel is iets te optimistisch.

Maar Grady lijst zowel de hoopgevende feiten op in verband met de nieuwe, mogelijke behandeling, als de verontrustende. De behandeling, die het meisje bijna het leven kostte, is voorlopig positief voor haar, maar toch zijn er nog gemengde resultaten bij de andere patiënten. De journaliste gaat verder, zowaar met voorlopige resultaten:

Three adults with chronic leukemia treated at the University of Pennsylvania have also had complete remissions, with no signs of disease; two of them have been well for more than two years, said Dr. David Porter. Four adults improved but did not have full remissions, and one was treated too recently to evaluate. A child improved and then relapsed. In two adults, the treatment did not work at all. The Pennsylvania researchers were presenting their results on Sunday and Monday in Atlanta at a meeting of the American Society of Hematology.

Men zou gaan geloven dat verslaggeving van belangrijke, maar kleine pasjes voorwaarts in de medische en wetenschappelijke wereld mogelijk is zónder dat de loze beloftes, holle superlatieven en dito hyperlatieven, als die al bestaan, uit de zetkast worden gehaald. Dank u, mevrouw Grady.

2. Eerder deze week is in de Verenigde Staten de puist genaamd Dr. Burzynski opengebarsten. De dokter claimt namelijk al enige tijd te beschikken over een alternatieve kankertherapie die (1) razend duur is en (2) (voorlopig) onbewezen. De links leiden ook naar het trieste verhaal over de recente dood van een patiëntje dat in de klauwen van Burzynski was geraakt. Death by vulture, in stedelijk Amerika. Al te triest.

Burzynski’s kwak-tot-het-tegendeel wordt evenwel zwaar gepromoot door slijters van alternatieve, natuurlijke “geneesmiddelen” als Joe Mercola (mercola.com) en Mike “The Heath Ranger” Adams (naturalnews.com). Deze semi-criminele uitbuiters van menselijk leed aanvaarden geen wetenschappelijke data, maar wel graag al te graag uw visa-kaart.

3. Het echte probleem is natuurlijk de beproeving die al te kwetsbare mensjes moeten doorstaan. Vandaag is Emma Whitehead even het postermeisje van al die dappere kankerpatiëntjes, hun ouders, familie en vriendjes. Ook van diegenen met meer hoop dan succes.

Genetisch - Emma WhiteheadHet gaat je goed, kleine meid! <3