Podcast: Be reasonable

be-reasonableDie van the Merseyside Skeptics Society, dat zijn blokes naar mijn hart. Sinds 2009 ratelen ze de podcast Skeptics with a K vol. En nee, ze worden niet altijd even hard gehinderd door kennis van zaken en ja, ze zijn de eersten om dat toe te geven. En toch is het een podcast die er staat, een aanrader.

Als u echt niet weet wat doen kan u ook eens InKredulous proberen, “the skeptical, satirical, comedy panel show from the Merseyside Skeptics Society”. Op scherm lijkt het een goed idee, maar al bij al is deze show vooral “the smartest, funniest and fastest” omdat het de enige in zijn genre is.

Hun meest recente en m.i. meest interessante podcast is Be Reasonable, waarin Hayley Stevens en Michael Marshall maandelijks iemand interviewen wiens ideeën, zacht uitgedrukt, niet echt behoren tot de wetenschappelijke consensus. En dit met enorm veel geduld en respect, maar ook met een enorme intellectuele eerlijkheid. Hardere vragen worden niet geschuwd, maar de deelnemers aan het interview laten elkaar in hun waarde.

En dit is, gezien de theorieën die de geïnterviewden ontwikkeld hebben, een echte tour de force. Ik kon geen facepalm onderdukken wanneer ik Julia Assante hoorde uitleggen dat “kwantumbiologie” biologie is op een atomair niveau en dat “evolutie culmineerde in de bebaarde Victoriaanse man op leeftijd,” waarbij het niet echt duidelijk wat ze precies bedoelde, evolutie op zich of … ach laat maar.

Maar dit gaat niet over mijn onvermogen tot empathie of geduld. Be Reasonable is een beluisterenswaardige podcast die mensen er op een zeer vriendelijke maar ferme manier aan herinnert waarom skepticisme belangrijk is en blijft.