Deredactie linkt

deredactieAf en toe neut ik op deze pagina’s over de belabberde toestand van de populariserende wetenschapsjournalistiek in de reguliere Vlaamse pers. Over artikelboeren die eerder bedenkelijke onderwerpen aansnijden in de rubriek wetenschap, over derdehandse bronnen, over het gebrek aan links naar de originele studies. Pas afgelopen weekend viel mij alvast één belangrijke uitzondering op. Geen moment te laat.

Mysterieuze 15e-eeuwse “nonsens-manuscript” bevat “geen nonsens”, signaleerde deredactie.be, zoals bijna elke krant en nieuwswebsite. Het verschil met de vele andere producenten van online nieuws zat ‘em in de link die de redactie.be meegaf, de link naar de originele studie, in dit geval Keywords and Co-Occurrence Patterns in the Voynich Manuscript: An Information-Theoretic Analysis uit PLOS One. (Nonsensicaal of niet, hier kan u het bloedmooie manuscript downloaden en bewonderen).

Het gaat hier niet om een toevalstreffer: deredactie.be respecteert zijn lezers en geeft zeer vaak volledige referenties en links bij artikels die niet zelden uitvoerig zijn. Bij wijze van voorbeeld: Groenten en fruit belanden “levend” op ons bord (postharvest Circadian Entrainment Enhances Crop Pest Resistance and Phytochemical Cycling); Zilver maakt antibiotica veel efficiënter (Silver Enhances Antibiotic Activity Against Gram-Negative Bacteria).

Uiteraard zegt dit weinig over de kwaliteit van het nieuwsartikel of over de studie zelf, maar het geeft wel aan dat de journalist van dienst de lezer au sérieux wil nemen. En precies dat lijkt mij een eerste stap in degelijke, populariserende en vulgariserende (wetenschaps)journalistiek.