20/12/2015: Skeptics in the Pub met Ronny Martens

RonnyIn december is Ronny Martens onze volgende Skeptic in the Pub. Zijn cv vermeldt onder andere “mede-oprichter van SKEPP”. Zijn SitP-sessie zal gaan over de Ster van Betlehem.

Lezing: “De Ster van Betlehem”
De ster van Bethlehem is waarschijnlijk de best gekende ‘ster’ in de westerse cultuur. De vermelding bij het geboorteverhaal in het Nieuwe Testament heeft altijd al de vraag opgeroepen wat die ‘ster’ nu eigenlijk was, en in de loop van de eeuwen zijn er talrijke pogingen ondernomen om die ‘ster’ te associëren met een of ander hemelverschijnsel. Ook recent zijn er dergelijke pogingen ondernomen waarbij de auteurs er telkens heilig van overtuigd zijn dat ze de ‘ster’ met een astronomisch verschijnsel kunnen verbinden. Dat ze dan tegelijk ook een preciezere datum voor de geboorte van Jezus kunnen afleiden, is dan mooi meegenomen. De vraag is echter in hoeverre deze voorstellen overtuigend zijn, en of die ‘ster’ niet in een andere context moet geïnterpreteerd worden.

Locatie’t Gesproken Dagblad, Spoorweglaan 136, 9230 Wetteren. De inkom is gratis, maar wie er bij wil zijn graag een seintje naar: eric.mc.bracke@gmail.com!

Datum en uur: zondag 20 december om 11.00u

Ronny Martens studeerde in 1979 af aan UGent (toen nog RUG) als ingenieur voor de scheikunde en de landbouwindustrieën (nu kortweg bio-ingenieur). Medestichter van SKEPP, mede-auteur van het boek Astrologie : zin of onzin, een kritische evaluatie van de astrologie. Medestichter van De Vrienden van de Oude Sterrenwacht van de RUG, de vereniging die nu de Volkssterrenwacht A. Pien uitbaat, 15 jaar voorzitter van geweest en geef er nog steeds de cursus Sterrenkunde (voor gevorderden). Interesses voor wetenschap, vooral sterrenkunde, en geschiedenis. Zo komen die mooi samen bij het onderwerp van de voordracht.